Mina projekt

Fängelseliknande betongbyggnader, barn som i 30-gradig värme saluterar flaggan i polyesteruniformer, utantillinlärning, korvstoppning, lydnad och militärdisciplin… så lyder receptet för den mexikanska skolan.

I delstaten Oaxaca där jag bor, förvärras situationen av lärare som strejkar flera månader om året, lärartjänster som går i arv eller säljs vilket bidrar till att den redan låga utbildningsnivån är ännu lägre än på många andra håll – både hos lärarna själva och, som en logisk konsekvens av just det, hos eleverna.

Det var ur behovet av att kunna erbjuda min son Teo en radikalt annorlunda skolgång, som idén till ett nytt projekt sakta tog form.

År 2009 startade jag tillsammans med tre andra familjer Papalotes (”Flygande Drakar”) i Oaxaca stad. År 2012 kunde vi öppna en till Papalotes, en systerskola, i Puerto Escondido.

I december 2015 valde jag att gå vidare, och i augusti 2016 öppnade jag Explora ALC: Mexikos första Agile Learning Center i form av ett dagis och ett fritids som bägge bygger på principerna för självstyrd inlärning.

Ingetdera av mina projekt, vare sig före detta eller nuvarande, får något stöd från statlig eller delstatlig nivå. Det mexikanska skolverket La SEP godkänner inga andra skolformer än de konventionella.

Det är en tuff utmaning att gå mot strömmen och lyckas med det omöjliga, men en enorm tillfredsställelse när jag ser barn växa upp till lyckliga ”inlärare” (happy learners).

Vill du veta mer om hur det går till att skapa en skola från scratch – läs min bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s