Min bok

En skola från scratch är en bok som baserar sig på mina personliga erfarenheter av att starta två alternativa skolor i Mexiko,  samt mina tankar kring kopplingarna mellan skola och samhälle och skolans potential som samhällsbyggare.

Jag vill ge ett nytt och djupare perspektiv som kan inspirera till att andra vågar vända och vrida på frågor som har legat stilla väldigt länge.

IMG_0077

Min bok kan du köpa på Adlibris och Bokus.

Den är ett försök att ge oss alla tillgång till ett större perspektiv på varför det vi gör nu inte fungerar och vad som skulle kunna göras i stället.

Målet är att visa att det är inte bara är möjligt att tänka om och börja från scratch. Det är absolut nödvändigt.

Jag är övertygad om att:

 • Alla människor är födda nyfikna och med lust till att lära.
 • Alla människor är kreativa när de får möjlighet att utveckla sina talanger på det sätt de själva bestämmer.
 • Inlärning är som mest effektiv när den styrs av en inre motivation där människan själv får ta initiativet till vad och hur hon vill lära sig.
 • Inlärning är en naturlig biprodukt av all mänsklig aktivitet.
 • Närvaron av en lärare eller vägledare inte är nödvändig för att människan ska lära sig.
 • Barn och ungdomar måste vara omgivna av vuxna som har kunskap och som bryr sig om dem.

Jag vill inspirera till att vi:

Kort sagt: jag vill revolutionera skolan!

Min bok kan du köpa på Adlibris och Bokus.

Röster om En Skola från Scratch

”Kulturkrockar, pedagogiska val, organisatoriskt vemod, konflikthantering, marknadsföring och varför man överhuvudtaget ska ha en skola, är några av de utmaningar som Rebecka Koritz beskriver i sin bok En skola från scratch. Denna välskrivna och personliga bok beskriver arbete och tankar bakom att starta en alternativ skola i Mexiko. Innehållet och resonemangen har i allra högsta grad relevans för skolfrågor i Sverige – och för vem som helst i världen som upplever att skolsystemet till stor del bygger på fel antaganden om hur inlärning går till.
Behöver man då starta en helt egen skola? Kanske inte, men det är viktigt att vara medveten om de tankar som behöver ligga i grunden om man ska ge sig på utmaningen att skapa en trygg och kreativ plats där barn kan utvecklas.
Detta är också en berättelse om mod och utmaningen att påverka kultur, värderingar och vår framtid. Vad är konsekvenserna, om man nu tror på demokrati? Och hur övertygar man andra att detta är vägen att vandra?
Välkommen till en intressant resa i konsten att starta en skola från scratch.”

John Steinberg
Fil dr och författare till ett 50-tal böcker,
bl a Lärarskicklighet och Designing schools for iKids.

”Vilken stridsskrift och inspirerande resa! Jag jobbar ju med utbildning för vuxna i arbetslivet och är övertygad om att barn och vuxna inte skiljer sig så mycket åt när det gäller inlärning. Även vuxenutbildning kräver samma slags förändring.”

Ola Berg
Utbildare i Lean och Agila arbetsmetoder

”Det här är boken jag önskar att jag kan skriva om tre till fem år då Glömstaskolan har landat. Rebecka sätter ord på många av de saker vi försöker utmana och tänka nytt kring. Den visar med enkelhet på många av de tokigheter vi håller på med av tradition då vi återskapar skolan som vi tror att den ska vara för att vi börjar med hur och inte varför. Rebecka beskriver skolans nödvändiga (r)evolution för att kunna bygga en hållbar framtid. Hållbar ur ett mänskligt och demokratiskt perspektiv lika mycket som ett ekologiskt. Jag brukar beskriva det det som att vi måste sluta putsa mässing på Titanic, och Rebecka med att det inte går att läka frakturer med plåster. Jag ser väldigt mycket fram mot den dag vi kan träffas och byta tankar om vad det innebär att vara människa, om samhälle, demokrati, lärande och vad skola på något sätt kan bidra med i dessa frågor. Tack för en viktig bok!”

Peter Bragner
Rektor på Glömstaskolan, Huddinge

.

 

 

2 reaktioner på ”Min bok

 1. Gabriella Nordgren skriver:

  Tack för att du satte ord på det jag försökt få fram att skolan måste ändras och basera sig efter deras intressen, starka sidor och vad barnen de själva vill lära sig. I videon jag tror på en självstyrd inlärning som modell, jag har 2 barn med npf varav mitt äldsta barn helt varit frånvarande från skolan i 2,5 år med hö frånvaro många år innan det. Nu har han 1 termin kvar, men en lillebror som också haft hög frånvaro men som nog fått mer stöttning av oss som föräldrar då vi vetat mer från den kamp vi redan fört/för för vår 15 åring. Har nu tittat på summer hill och jag grät floder, detta skulle vara ett rent utopi med en sådan skolform i Sverige. Tack igen du gav mig mod och extra boost energi att kämpa för det jag tror är rätt för våra barn…

 2. Rebecka Koritz skriver:

  Tack själv för att du delar med dig. Det betyder mycket att veta att jag når fram till de som behöver det. Åker spontant att du skulle älska mina kurser eftersom de är gjorda för sådana föräldrar som du. Har du kollat in dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s