Vi lämnar vårt land, men våra hjärtan tar vi med oss – gästinlägg av Kristin Kramer

Ser du, det är så mycket som inte får rum om sommaren och hösten och våren, sa hon. Allting som är lite skyggt och lite märkvärdigt. Somliga slags nattdjur och folk som inte passar in nånstans och som ingen tror på. (Too-ticki, ur Trollvinter, Tove Jansson) Denna krönika är skriven i ilska, vemod och vanmakt. … Fortsätt läsa Vi lämnar vårt land, men våra hjärtan tar vi med oss – gästinlägg av Kristin Kramer

”En skola för alla”?

Den svenska skolan framställs av både politiker och många journalister som "en skola för alla", där alla barn garanteras rätten till en "likvärdig utbildning". Det låter så fint. Och tanken är fin. Självklart borde alla barn garanteras rätten till utbildning. Och självklart borde det gå att skapa en  skola där alla fick plats, på riktigt. Hur … Fortsätt läsa ”En skola för alla”?

Hur kommer mitt hem-/oskolade barn att klara sig i framtiden?

Det är inte så lätt att ta steget från vårt skolprogrammerade tankesätt till att börja tänka i diametralt motsatt riktning. Jag stöter ofta på frågan från föräldrar som oroar sig för att deras barn dels kommer att anklaga dem i framtiden för att inte ha gett dem en "riktig" utbildning, men också dels för vilka … Fortsätt läsa Hur kommer mitt hem-/oskolade barn att klara sig i framtiden?

Frihet under ansvar eller ”carte blanche” att göra precis som man vill?

Frågan jag vill behandla idag, handlar om huruvida det finns gränser eller ej inom självstyrd inlärning, och om vi (som föräldrar och vuxna) verkligen låter barnen göra precis vad de själva vill? Det är en giltig fråga som bygger på en rädsla: vuxna föreställer sig att utan vuxenstyrning och kontroll, uppstår automatiskt ett totalt kaos … Fortsätt läsa Frihet under ansvar eller ”carte blanche” att göra precis som man vill?