Jag bara måste göra det!

För tredje gången har jag alltså öppnat ett dagis. Men vad är det egentligen som driver mig?

I en intervju med Lainie Liberti för ett år sedan, frågade hon mig just det. I just have to do it, svarade jag utan att tänka.

Att inte göra det vore att gå emot allt jag tror på och allt jag är. Jag kämpar konstant för barns och ungdomars rättighet att få växa upp till fria individer som kan tänka själva och göra egna val som baseras på vad de själva vill – och inte på vad andra eller samhället vill åt dem.

Jag vill ge barnen det de behöver och inte kan få i det traditionella systemet: frihet att leka och utvecklas i sin egen rytm på sina egna villkor.

Det är i den fria leken barnen får möjlighet att vara kreativa. De tar initiativ, löser problem, socialiserar, hanterar konflikter, överkommer hinder och rädslor, utvecklar sin fin- och grovmotorik (och därmed också de vitala delar av hjärnan som så småningom kommer att hjälpa dem att läsa, räkna och tänka logiskt), de bygger upp sitt språk samt styrker färdigheter som koncentration, viljestyrka, uthållighet och empati (för att bara nämna några).

Om barn inte kan vara hemma hos sina föräldrar när de är små eftersom samhället inte fungerar så, vill jag att de ska ha tillgång till  ett fantastiskt dagis, ett ställe där de kan känna sig trygga och älskade även utanför hemmet.

Men utvöver det, tycker jag att det är så sjukt roligt att få driva den här typen av projekt! Att samordna, administrera, organisera och leda, att hantera allt från material, inredning och hur utrymmena kan användas på bästa sätt, till att utbilda lärare och se dem växa i sin roll, locka till mig rätt familjer och vägleda dem i föräldraskapets komplexa roll, till marknadsföring och ibland fundraising – det är helt enkelt så otroligt kul! 

Istället för att trilla in i en mall och skaffa ett vanligt jobb, har jag lyckats uppfinna det perfekta jobbet för mig. Utan all den oerhörda variationen som jag får (sitta vid datorn och hantera logistik, ränna runt på stan och leta material, vara med barnen, vägleda lärarna, jobba med familjerna etc.), lessnar jag väldigt snabbt. Jag måste ha ett roligt och varierat jobb med utmanande uppgifter för att växa, frodas och trivas samtidigt som jag vet att jag bidrar till något gott i den här världen. Två flugor i en smäll, liksom. Den perfekta kombinationen.

De här bilderna är från det första födelsedagsfirandet från La Casita. Titta och gläds med mig!

Annonser