Idén till En skola från Scratch

Det var maj månad år 2010. Vi höll just på att avsluta Papalotes första skolår, när vi plötsligt fick veta att två av mammorna bestämt sig för att locka med sig huvudläraren till ett nytt skolprojekt som de tänkte starta.

Plötsligt stod vi där utan lärare, och undrade hur i hela världen detta kunde ha skett och vad vi skulle göra.

Det var bara en av många stressiga och oväntade situationer som uppstått under vårt första år. Jag minns att jag tänkte att jag ville jag skriva om den spännande resa det innebär att starta en skola, och att om jag kunde blanda den med mina egna tankar kring ”varför skola”, skulle det kanske kunna bli en läsvärd bok – inte bara för skolfolk utan även för allmänt samhällsintresserade personer, entreprenörer, innovatörer m.fl. Tänkte jag. För sex år sedan.

Det dröjde tre år till av äventyr innan jag fick ändan ur vagnen. Jag var ju fullt upptagen med att driva en skola, och under tiden hände det ju ännu fler intressanta saker att skriva om; min erfarenhet växte och mina pedagogiska tankar utvecklades vidare.

På hösten 2013 började jag skissa på ett upplägg. I januari 2014 satte jag igång att skriva. Jag skrev ända fram till april så att tangentbordet nästan överhettades. Sedan sände jag runt manuset till olika människor för att få feedback.

Det ledde till att texten fick vila i nästan ett helt år innan jag, med hjälp av min oerhört strukturerade syster, kunde börja omarbeta mitt manus. I augusti 2015 var det klart. Men… jag saknade fortfarande en slutknorr. Och uppenbarligen finns det en poäng i att inte forcera fram saker. Jag var tvungen att vara med om ytterligare en resa som skulle få oanade konsekvenser innan alla mina tankar kändes helt klara.

Äntligen i februari 2016, kunde jag skicka in hela textmassan till grafisk formgivning. Och den färdigtryckta boken såg dagens ljus exakt sex år efter det att idén till boken fötts.

Jag har lärt mig att det är en intensiv process att skriva en bok, och många personer har varit inblandade. Nu är den färdig, men arbetet är ändå inte över. Nu vill jag ju att boken ska läsas av så många personer som möjligt så att mitt budskap sprids, så nu börjar nästa fas: marknadsföringen av min bok och mig.

Eftersom det viktigaste för mig är att boken blir läst och tankarna sprids, har jag valt bort möjligheten till Copyright. Istället har jag satsat på en licens hos Creative Commons, där vem som helst får kopiera och sprida materialet i boken – så länge de hänvisar till mig som författare och bokens titel, samt inte tjänar några pengar på det.

Jag hoppas du kommer att tycka att boken är lika spännande, tänkvärd och välskriven som alla de andra som hittills läst den!

med brillor