Hoppet tänds när det självklara inte tas för givet

Ibland tänds mitt hopp. Det är när jag ser att det faktiskt finns folk som vågar kliva ur ramarna för hur saker och ting har sett ut under alltför lång tid; inte tar det självklara för givet; vågar tänka större och öppnare; letar efter möjligheterna och lösningarna istället för att fastna på det första hindret.

Trots att inte alla varken ser det eller håller med mig, är jag övertygad om att skolsituationen i Sverige har nått en uppenbar gräns där vi inte längre kan använda gamla verktyg för att diskutera/tänka fram/finna nya lösningar.

Vi måste våga titta på saker utifrån helt andra perspektiv. Det måste få vara tillåtet att provtänka och provprata innan man bildar sig en fix uppfattning. Vi måste få ha rätt att brainstorma tillsammans om hur vi skulle kunna lösa alla de utmaningar vi står inför – och i en brainstormning är det förbjudet att censurera processen med ett ”NEJ!”. Det stoppar tankeflödet och hindrar effektivt hjärnan från att finna nya vägar att gå.

Just idag tändes mitt hopp när jag läste en artikel av Jens Peter de Pedro publicerad i Dagens Samhälle. Här kommer en uppkäftig fan som vågar utmana hela skolsverige och alla givna åsiktsmaskiner med tankar som ingen annan tycks ens ha nuddat vid. Tankar som är mer än giltiga och dessutom nödvändiga, för vi måste våga se på skolan med helt nya ögon.

Vi står inför en gigantisk lärarbrist som inte kommer att lösas så snabbt som vi behöver. Inte om vi tänker i traditionella banor. Men om vi tänker i helt nya banor, kunde kanske denna lärarbrist som nu ses som ett problem vändas till världens möjlighet: att skapa en helt ny slags skola.

Jag tror att Jens Peter är inne på ett hett spår. Det kanske inte är det enda spåret, men i min mening är det högintressant och bör utforskas noggrant – definitivt inte avfärdas med en fnysning!

Att inte ta det självklara för givet är viktigare än någonsin. Men det krävs mod för att våga se utifrån nya vinklar. Jens Peter visar stort mod. Avfärda honom inte bara för att du aldrig har tänkt i hans banor tidigare. Våga öppna ditt sinne och åtminstone leka med tanken. Utmana dig själv att vara visionär! Sverige behöver det.

En reaktion på ”Hoppet tänds när det självklara inte tas för givet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s