Fram för en konstruktiv och kreativ dialog

2014 blev året då jag började skriva mitt bokmanus. Som en följd av det, blev 2014 också året då jag startade ett twitterkonto och via det fick kontakt med, och lite smått började lära känna, personer med stort hjärta och en passion för att bygga en annorlunda värld: Helena Roth och Fröken AnnSkolvåren, samt Läxfritts Pernilla Alm. Modiga nytänkande visionärer alla tre!

2014 är också året då jag om och om igen fått tillfälle att fundera över hur debatt drivs i Sverige, och hur illa jag tycker om hela konceptet i sig med den för- och emotmentalitet som råder. Den kännetecknas nämligen av ett från början stängt sinne: jag har rätt och du har fel.

Svart eller vitt. Gråtonerna lyser med sin frånvaro, och nyfikenheten likaså.

En total polarisering av cementerade uppfattningar. Åsikter som alltsomoftast bygger på två antaganden:

 1. jag är övertygad om att jag har rätt
 2. jag är övertygad om att jag helt och hållet vet vad du tycker – och du har FEL

Och jag undrar som vanligt: hur långt kommer man egentligen med den typen av attityd?

Är målet med en debatt enbart att övertyga den andre om den egna förträffligheten (gärna utrustad med ett slagträ i ena handen)?

För om så är fallet tycker jag hela begreppet är förlegat. Vi behöver inte mer av den varan. Det är just den mentaliteten som skapar en blockpolitik som snubblar på sina egna fötter, nationalism, rasism och mycket annat av det skräp som förmörkar vår värld.

Så som begreppet ”debatt” tolkas i Sverige, har det utvecklats till ett okonstruktivt forum där det enda som gäller är att skrika högst och höras mest, men där ingen lyssnar.

Om jag fick bestämma, borde vi hellre skapa en kreativ dialog präglad av öppenhet, nyfikenhet, en vilja att tänka om och lära nytt.

Varför? Därför att en debatt à la Sverige inte leder någonvart. Konstruktiva förslag som läggs fram sågas utan vidare diskussion – och utan att motdebattörerna ens har något mer att komma med än gamla cementerade åsikter som befäster en värld som faktiskt inte fungerar särskilt bra.

Att ifrågasätta sina egna tankar och nyfiket öppna upp sinnet för ett annat sätt att göra saker på, premieras inte enligt debattmodellen. Och då anser jag att vi har ett problem här i samhället. För hur ska vi kunna gå framåt om vi inte kan ifrågasätta gamla sanningar och öppna upp för nya möjligheter?

För att kunna göra det måste vi lämna för- och emotmentaliteten bakom oss. Vi måste inse att en person (eller ett parti för den delen) aldrig kan sitta inne med alla svaren och lösningarna. Styrkan ligger i att kunna omfatta många olika åsikter och bygga vidare på det – i samverkan och i samråd över alla de gränser som vi själva har skapat.

Just när jag sitter och tänker på detta, dyker en artikel av Troed Troedson upp som ett ljus i mörkret: På tvären blir 2015 ett verkligt nytt år. Jag hoppas att han har rätt, för mer än någonsin behöver vi en nyording, med nya idéer, nya människor och nya lösningar. Öppenhet, nyfikenhet och en kreativt konstruktiv dialog som skulle kunna följa tre enkla regler:

 • Speak with intention
 • Listen with attention
 • Provide for everyone´s well-being

Gott Nytt År på er!

5 reaktioner på ”Fram för en konstruktiv och kreativ dialog

 1. frekar09 skriver:

  Jag har under flera år arbetat med frågor rörande värdegrunden och hälsoarbete här i Sverige på min fritid och även efter det att jag började jobba som lärare den här terminen. Problemet i den här typen av frågor är att vi som driver dem måste ligga på som iglar, hålla ett högt tempo och högt tonläge, om än med fakta som grund, i den debatt som förs i sociala medier för att alls hålla liv i frågorna.

  Under 2007 kom det en undersökning från två pedagogik professorer som gått igenom BEO:s material från anmälningar. Det visade sig att var tredje fall av mobbning utförs av lärare mot elever. KVP har i en artikel tagit fram data som visar att 40 procent av alla anmälningar till BEO berör vuxna som kränker barn i skolan. Andelen elever som känner stress över skolarbetet har ökat från 60 procent i Ung röst 2011 till 90 procent i Ung röst 2014.

  I BRIS rapport från 2012 var skolan den näst vanligaste orsaken till att unga kontaktade dem. Självmordsfrekvensen bland unga i åldern 15-24 år är idag tillbaka på 1989 års nivåer i Sverige. Vi har elever i Sverige på 2000-talet på grund av att de blir utsatta för mobbning blir placerade i särskolan med förödande konsekvenser som följd. Den offentliga debatten i sociala medier om de här frågorna bland vuxna med anknytning till skolan är nära noll. Vi är några få eldsjälar därute som fortfarande orkar ta i detta. Men hur länge vi orkar vet inte jag. För mig känns det som att situationen liksom är utom vår kontroll just nu. Det är som att om man lyckas släcka en brandhärd så dyker det upp två brandhärdar till på andra ställen. Jag känner för egen del att jag inte kan övergå från debatt till dialog i de här frågorna, då vi som jobbar med frågorna knappt ens just nu kan hålla igång debatten. Än mindre få en dialog om frågorna. Situationen kring värdegrunden och hälsoarbetet är väldigt svår just nu som statistiken visar också.

 2. Christer Hellberg skriver:

  Gott nytt! Jag tror jag måste börja damma av ”gamla” texter.. Det känns som om jag skrivit allt nu, debatterat allt etc. Problemet är att inget når fram – det finns ingen systematik utan allt är bara pladder och konsumtion av information. Vi behöver hjälpas åt att sprida tankar, 2015 ska bli ett år av förtydliganden och av handlingskraft, det siktar jag på! http://christerhellberg.com/2014/04/08/partiopolitiska-partiet-ett-manifest-del-3-3/

 3. Rebecka Koritz skriver:

  Hej Christer,
  Jag tror det är bra att skriva av sig, man reder ju ut sina tankar rätt bra. Men hur går man därifrån till att det man skriver läses och lyfts fram? Vi är många röster, men totalt oorganiserade.
  Hur går vi vidare som en enad front?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s